Wednesday, June 30, 2010

Perjalanan Umrah - Amman - Jeddah - Madinah

Perjalanan 2 jam dari Amman ke Jeddah.  Di Jeddah, punggah luggage dari KL.  Solat Mahgrib dan Isya kat situ.  Lepas dapat balik passport dari imegresen (tak tau kenapa they all kutip passport kami), dan lepas bertekak dengan bangla2 yg minta duit semata2 tolong naikkan luggage kami yg kecik secoit sebab belum ada barang tu, dari luggage cart (yg kami sendiri tolak dari dalam airport sampai tepi bas) ke dalam bas.  Dah la kita tak minta tolong, beg ringan pulak tu. Tapi sebab derang takkan pergi selagi tak bagi duit, nenek dan ketua rombongan bagi je.

Pukul 10 malam, naik bas selama 8 jam ke Madinah.  Tengah sedap2 tidur, dikejutkan untuk makan malam.  Walau nampak sedap, tapi langsung tak berselera nak makan.  Tertidur semula, dan pada pukul 3 pagi, kami sangat teruja melihat pemandangan yang sangat indah.

Di depan kami, tersergam indah masjid  nabi. Azan pertama subuh berkumandang, dan ramai sangat jemaah sedang dalam perjalanan ke masjid.  Bas berenti di lampu merah, dan melintas seorang atuk bertongkat yang laju sangat berjalan ke arah masjid.  Ummi takkan dapat lupakan pemandangan paling indah pada pukul 3 pagi ini.

Kami tiba dihotel Durrat al Fayroz yg terletak hampir 100 m dari masjid.  Sampai aje kat hotel, apa lagi terus ke masjid, tak sabar nak solat subuh di situ.  Walaupun masih subuh, tapi bahang panas bulan Jun dah terasa.
Subuh tu ummi dan nenek tengok pintu masuk ke masjid padat dengan manusia, seakan tak dapat masuk sedangkan azan kedua dah mula.  Jadi kami mulakan solat pertama di Madinah di dataran masjid nabawi aje.

Dataran Masjid Nabawi

No comments:

Post a Comment